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Registros recuperados : 436 | |
161. | | RODRIGUES, C. A.; CRUZ, C. O.; LOZANO, R. B.; CHAGAS, E. A.; ANDRADE, J. K. C.; SILVA, M. W. da. Colección y caracterizacion de germoplasma de camu camu arbol (myrciaria floribunda (west ex willdenow) berg) en Ucayali- Perú. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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162. | | PRILL, M. A. de S.; NEVES, L. C.; SILVA, S.; GRIGIO, M. L.; CHAGAS, E. A.; CAMPOS, A. J. de. Climatização de bananas Prata-Anã: métodos e tempos para o desverdecimento após o armazenamento refrigerado. Revista Agro@mbiente On-line, v. 5, n. 2, p.134-142, maio-agosto, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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163. | | LIMA. V. S.; SOUZA, A. das G.; CHAGAS, E. A.; SMIDERLE, O. J.; LIMA, C. G. B. Enraizamento de estacas de cajazeira (Spondias mombim L.) para formação de mudas. In: ENCONTRO DO PROGRAMA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2014, Boa Vista, RR. Anais... Boa Vista, RR: UFRR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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164. | | FERREIRA, M. W. de M.; CHAGAS, E. A.; ANDRADE, J. C. de; SANTOS, V. A. dos; LOZANO, R. M. B. Enraizamento de estacas de camu-camu em câmara de subirrigação sob diferentes doses de aib e tempos de imersão. In: ENCONTRO DO PROGRAMA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2014, Boa Vista,RR. Anais... Boa Vista, RR: UFRR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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165. | | AZEVEDO, K. M. B.; CHAGAS, E. A.; ANDRADE, J. K. C. de; SANTOS, V. A. dos; LOZANO, R. M. B. Enraizamento de estacas camu-camu em câmara de subirrigação sob diferentes doses e tempos de imersão em ana. In: ENCONTRO DO PROGRAMA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2014, Boa Vista, RR. Anais... Boa Vista, RR: UFRR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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167. | | SOBRAL, A. T. M.; CHAGAS, E. A.; ANDRADE, J. K. C. de; SANTOS, V. A. dos; LOZANO, R. M. B. Enraizamento de estacas de diferentes populações de camu-camu em câmara de subirrigação. In: ENCONTRO DO PROGRAMA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2014, Boa Vista, RR. Anais... Boa Vista, RR: UFRR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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168. | | DEMÉTRIO, D. de S.; CHAGAS, P. C.; MOTA FILHO, A. B.; ALMEIDA, M. S.; CHAGAS, E. A. Fertilização foliar com ureia na qualidade de mudas de pinha. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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169. | | SOUZA, O. M. de; BACELAR-LIMA, C. G.; CHAGAS, E. A.; CRUZ, L. de S.; PORTO, W. S. Fenologia da frutificação de populações naturais de camu-camu (Myrciaria dubia (H.B.K.) Mcvaugh) em Roraima. In: ENCONTRO DO PROGRAMA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 11., 2012, Boa Vista. Resumos... Boa Vista, RR: UFRR, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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170. | | ENTELMANN, F. A.; PIO, R.; CHAGAS, E. A.; SCARPARE FILHO, J. A.; ALVARENGA, A. A.; ABRAHÃO, E. Estratificação à frio de sementes de 'Japonês' porta-enxerto para marmeleiros. Ciência Agrotec., Lavras, SP, v.33, Ed, Especial, p. 1877-1882, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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171. | | RIBEIRO, S. F.; SOARES, J. D. R.; MARTINS, J. P. R.; SILVA, R. A. L.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A. Estudo histoquímico em sementes de Psidium acutangulum DC (Myrtaceae). In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BOTÂNICA ALICADA, 1.; SIMPÓSIO NACIONAL DE FRUTÍFERAS DO NORTE E NORDESTE, 1, 2012, Lavras. Resumos... Lavras, MG, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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173. | | CAMPOS, A. J. de; FUJITA, E.; COSTA, S. M.; NEVES, L. C.; VIEITES, R. L.; CHAGAS, E. A. Irradiação e atmosfera modificada passiva na qualidade pós-colheita de goiabas Pedro Sato. Revista Agro@mbiente On-line, v. 5, n. 3, p. 233-239, set.-dez., 2011. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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174. | | TAVEIRA, D. L. L.; CHAGAS, P. C.; SANTOS, V. A. dos; ALVEZ, T. A. A.; CHAGAS, E. A. Índice de qualidade e crescimento de mudas de ateira com uso de NPK. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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176. | | MOURA, E. A. de; CHAGAS, P. C.; CHAGAS, E. A.; MOURA, M. L. da S.; SOUZA, D. L. Influência de diferentes substratos na emergência de plântulas de três espécies anonaceaes. In: ENCONTRO DO PROGRAMA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 13., 2014, Boa Vista, RR. Anais... Boa Vista, RR: UFRR, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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177. | | FERRERES, F.; GOMES, D.; VALENTÃO, P.; GONÇALVES, R.; PIO, R.; CHAGAS, E. A.; SEABRA, R. M.; ANDRADE, P. B. Improved Ioquat (eriobotrya japonica Lindl.) cultivars: Variations of phenolics and antioxidative potential. Food Chemistry, v. 114, n. 3, p.1019-1027, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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179. | | MENOCAL, O.; KENDRA, P. E.; PADILLA, A.; CHAGAS, P. C.; CHAGAS, E. A.; CRANE, J. H.; CARRILLO, D. Influence of canopy cover and meteorological factors on the abundance of bark and ambrosia beetles (Coleoptera: Curculionidae) in avocado orchards affected by Laurel Wilt. Agronomy, v. 12, art. 547, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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Registros recuperados : 436 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/03/2012 |
Data da última atualização: |
09/10/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CAMARGO, U. A.; PEREIRA, G. E.; GUERRA, C. C. |
Afiliação: |
UMBERTO ALMEIDA CAMARGO, VINO VITIS CONSULTORIA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV. |
Título: |
Wine grape cultivars adaptation and selection for tropical regions. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Horticulturae, The Hague, n. 910, p. 121-129, out. 2011. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Trabalho apresentado no II International Symposium on Tropical Wines, de 25 a 28 de maio de 2010, Petrolina. Editado por Giuliano Elias Pereira e Jorge Tonietto. |
Conteúdo: |
Wine production is a recent economical activity on tropical regions. In Brazil, tropical wines production started on Sub-Middle São Francisco River Valley Region in the early 1980 years. In the following years, other tropical countries such as Venezuela, Thailand and India have invested in the wine industry. All wine grape cultivars used in the tropical zones are introduced from the traditional temperate winegrowing regions. There are a small number of wine grape cultivars whose cultivation is consolidated in tropical environments, such as ?Syrah? and ?Chenin Blanc?, which possess good adaptation and present a great potential of wine quality. Wine grape cultivars evaluation and selection is one of the important priorities in order to diversify the quality wine production in the tropics. The environmental diversity of tropical zones in comparison with the original regions of wine grape cultivars, all of them from temperate climates, requires detailed evaluation and specific cultural practice adjustments to obtain convenient production from each cultivar and for each tropical environment. Climatic factors as winter absence, temperature changes and rain variations throughout the year change the physiological behavior of vines, offering different grapes and wine qualities at different seasons. In this paper are discussed questions inherent to the screening criteria and evaluation methodology to select wine grape cultivars to produce quality wines in tropical regions. Results obtained at the Sub-Middle São Francisco River Valley are presented. MenosWine production is a recent economical activity on tropical regions. In Brazil, tropical wines production started on Sub-Middle São Francisco River Valley Region in the early 1980 years. In the following years, other tropical countries such as Venezuela, Thailand and India have invested in the wine industry. All wine grape cultivars used in the tropical zones are introduced from the traditional temperate winegrowing regions. There are a small number of wine grape cultivars whose cultivation is consolidated in tropical environments, such as ?Syrah? and ?Chenin Blanc?, which possess good adaptation and present a great potential of wine quality. Wine grape cultivars evaluation and selection is one of the important priorities in order to diversify the quality wine production in the tropics. The environmental diversity of tropical zones in comparison with the original regions of wine grape cultivars, all of them from temperate climates, requires detailed evaluation and specific cultural practice adjustments to obtain convenient production from each cultivar and for each tropical environment. Climatic factors as winter absence, temperature changes and rain variations throughout the year change the physiological behavior of vines, offering different grapes and wine qualities at different seasons. In this paper are discussed questions inherent to the screening criteria and evaluation methodology to select wine grape cultivars to produce quality wines in tropical regions. Results obt... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Adaptação; Gestão de vinhedo; Vinho tropical; Viticultura tropical. |
Thesagro: |
Seleção; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70311/1/Giuliano-2011.pdf
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Marc: |
LEADER 02343nam a2200229 a 4500 001 1920380 005 2015-10-09 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCAMARGO, U. A. 245 $aWine grape cultivars adaptation and selection for tropical regions. 260 $aActa Horticulturae, The Hague, n. 910, p. 121-129, out. 2011.$c2011 500 $aTrabalho apresentado no II International Symposium on Tropical Wines, de 25 a 28 de maio de 2010, Petrolina. Editado por Giuliano Elias Pereira e Jorge Tonietto. 520 $aWine production is a recent economical activity on tropical regions. In Brazil, tropical wines production started on Sub-Middle São Francisco River Valley Region in the early 1980 years. In the following years, other tropical countries such as Venezuela, Thailand and India have invested in the wine industry. All wine grape cultivars used in the tropical zones are introduced from the traditional temperate winegrowing regions. There are a small number of wine grape cultivars whose cultivation is consolidated in tropical environments, such as ?Syrah? and ?Chenin Blanc?, which possess good adaptation and present a great potential of wine quality. Wine grape cultivars evaluation and selection is one of the important priorities in order to diversify the quality wine production in the tropics. The environmental diversity of tropical zones in comparison with the original regions of wine grape cultivars, all of them from temperate climates, requires detailed evaluation and specific cultural practice adjustments to obtain convenient production from each cultivar and for each tropical environment. Climatic factors as winter absence, temperature changes and rain variations throughout the year change the physiological behavior of vines, offering different grapes and wine qualities at different seasons. In this paper are discussed questions inherent to the screening criteria and evaluation methodology to select wine grape cultivars to produce quality wines in tropical regions. Results obtained at the Sub-Middle São Francisco River Valley are presented. 650 $aGrapes 650 $aSeleção 650 $aUva 653 $aAdaptação 653 $aGestão de vinhedo 653 $aVinho tropical 653 $aViticultura tropical 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aGUERRA, C. C.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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